adviesPil vergeten?

Als je één pil vergeten bent in te nemen, dan moet je die binnen de 12 uur na het normale tijdstip alsnog innemen. Er mag dus nooit meer dan 36 uur tussen 2 innames zitten. Voorbeeld: Normaal slik je je pil om 7 uur 's morgens. In de loop van de dag herinner je dat je je pil vergeten bent. Je zorgt dat je een pil slikt voor 7 uur 's avonds. Nu ben je normaal beschermd en hoef je geen bijkomende maatregelen te treffen. Is er echter al meer dan 12 uur voorbij na het normale tijdstip van inname, dan moet je nagaan waar je precies zit in je cyclus.

meer lezen


Probiotica en gezondheid

De basis van een goede gezondheid is onder andere te vinden in een gezond spijsverteringskanaal. Goede darmbacteriën die de darmflora gaan koloniseren vormen hierbij onze eerste lijnsverdediging.

Probiotica bestaan uit een cultuur van één of meerdere micro-organismen (nl. melkzuurbacteriën) die gezondheidsbevorderende effecten hebben bij de mens, omdat ze de positieve eigenschappen van de darmflora vergroten en verbeteren.

meer lezen


Rugklachten

Rugklachten komen bij 60 tot 90% van de bevolking voor. Dit alles heeft te maken met de bouw van de rug. De wervelkolom bekleedt een centrale plaats in ons bewegingsapparaat. Ze doet dienst ter ondersteuning van het volledige skelet, beschermt het ruggenmerg en zorgt voor aanhechting van de rompspieren. De wervelzuil bestaat uit 33 wervels, met tussen elke wervel een geleiachtige structuur, de tussenwervelschijf. Deze zorgt voor de beweegbaarheid van de wervelkolom en werkt tevens als schokdemper bij het bewegen. Binnen in de wervelkolom bevindt zich het wervelkanaal, dat helemaal gevuld is met ruggenmerg, waarin de zenuwbanen lopen die de hersenen verbinden met de rest van het lichaam via zenuwwortels die van daaruit vertrekken.

meer lezen


Menopauze
Wat is de menopauze?

Dit is een onomkeerbaar proces bij de vrouw, tussen de 45 en 55 jaar, waarbij ze haar vruchtbaarheid verliest en haar maandstonden ophouden. Dit gebeurt geleidelijk aan doordat de aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen, progesteron en oestrogeen, vermindert en tenslotte ophoudt.

Klachten tijdens de menopauze

Elke vrouw reageert op verschillende wijze op de menopauze. De overgang van vruchtbare naar onvruchtbare periode kan gepaard gaan met lichamelijke, seksuele of emotionele klachten:

meer lezen


Luizen

Hoofdluizen is bij kinderen elk schooljaar een steeds weerkerende plaag. Ze zuigen bloed en hierbij komen speeksel en uitwerpselen vrij. Deze veroorzaken een allergische reactie die enorme jeuk geeft.

Luizen zijn moeilijk te dedecteren met een luizenkam, neten kan je wel goed zien. Een luizenvrouwtje legt tot 6 eitjes per dag, neten, die doorzichtig van kleur zijn. Na 10 dagen komt de neet uit en verandert ze in een volwassen luis. Een lege neet lijkt op een gelige huidschilfer, die op de hoofdhuid vastkleeft. Luizen vindt u meestal achter op het hoofd en achter de oren, waar ze de nodige warmte, vochtigheid en voedsel vinden.

meer lezen


Cholesterol
Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof, voor 70% in de lever aangemaakt, voor 30% afkomstig uit de voeding.

Cholesterol is een onmisbare stof voor het menselijk lichaam. Ze is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en vitamines en speelt ook een belangrijke rol in de spijsvertering.

meer lezen


Rookstop

Stoppen met roken is gezondheidswinst over gans de lijn. Stoppen kan op eigen wilskracht of met behulp van medicijnen. Roken is immers zeer verslavend en dit kenmerkt zich door een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid voor nicotine. Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Medicijnen kunnen je hierbij helpen.

Nicotinevervangers zijn zelfzorggeneesmiddelen voor wie het moeilijk heeft met deze ontwenningsverschijnselen. Ze bestaan in verschillende vormen:

meer lezen


Slaapproblemen

De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon en schommelt tussen 4 en 11 uur per nacht. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol: tussen 25 en 45 jaar is het slaappatroon vrij stabiel, naarmate dat we ouder worden, komen we met minder slaap toe, waarschijnlijk omdat we minder energie verbruiken en minder aan lichaamsbeweging doen. Een paar nachten niet slapen overkomt ons allemaal en is niet schadelijk. Vaak heeft het te maken met een onaangename of pijnlijke gebeurtenis overdag. Ook gevoelens van eenzaamheid en depressie kunnen de nachtrust verstoren. Van zodra de aanleiding verdwenen is, verdwijnen de slaapproblemen meestal spontaan. Indien, zonder aanwijsbare reden de slapeloosheid langer duurt dan 3 weken en men overdag tevens moe, geprikkeld is en concentratieproblemen en hoofdpijn heeft, is het raadzaam om een arts te contacteren. Door de aanhoudende slapeloosheid is ons lichaam als het ware ontwend om lichaam en geest te ontspannen. Het idee alleen op weerom een slapeloze nacht, wordt een zelfvervullende profetie.

meer lezen


Migraine

Migraine is geen gewone hoofdpijn, maar een bonzende en hevige hoofdpijn, meestal gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd. Typisch is wel dat de pijn verergert door inspanningen en gepaard gaat met misselijkheid, zelfs braken. Licht en lawaai worden slecht verdragen. Een migraine aanval kan 4 tot 72 uur duren.

meer lezen


Tropenzorg en reisvaccinaties

Vertrekt u binnenkort naar het buitenland? Denk er dan aan u tijdig te informeren omtrent de nodige inentingen. Hieronder volgt een kort lijstje met enkele belangrijke vaccinaties:

Gele koorts

Dodelijke virale infectie, overgebracht door muggen die overdag steken. Er bestaat geen medicijn, enkel een doeltreffende vaccinatie: 1x subcutane inspuiting, die 10 jaar werkzaam is.

meer lezen


Onze huisdieren in topconditie

Deze vriendelijke viervoeters verschaffen ons veel plezier en gezelschap, maar zijn helaas ook drager van een heleboel ongewenste gasten. Interne en externe parasieten verzwakken niet enkel de dieren, maar vormen ook een potentieel gevaar voor mensen.

meer lezen


Zware benen

Ongeveer 2 vrouwen op 3 hebben last van veneuze insufficiëntie. Ook mannen ontsnappen niet aan dit probleem. De gevolgen van deze aandoening zijn gezwollen en pijnlijke benen, spataders, gezwollen voeten ...

meer lezen


Hooikoorts

Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening met een uitgesproken allergie voor stuifmeel (pollen) van gras en/of bomen. Hierdoor gaan bij sommige personen de hogere luchtwegen reageren op aanwezigheid van pollen in de lucht, al dan niet met een uitgesproken allergische reactie. Dit uit zich onder volgende symptomen:

meer lezen


Aambeien
Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn bloedvaten in de anale streek, die sterk uitgezet zijn. Ze geven uitstulpingen in het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Ze veroorzaken jeuk, soms geven ze een branderig gevoel of zijn ze erg pijnlijk. Tevens kan er bij ontlasting bloed of slijm verlies zijn. Soms zakken ze met de ontlasting naar buiten, men spreekt dan over externe hemorroïden.

meer lezen


Overmatige transpiratie

Transpiratie is een natuurlijk verschijnsel dat zorgt voor de eliminatie van afbraakstoffen en tevens voor het behoud van een constante lichaamstemperatuur. Hiervoor bezit ons lichaam drie miljoen klieren. Overmatige transpiratie of hyperhydrosis is een blijvend verhoogde zweetsecretie, onafhankelijk van de temperatuurregeling of reactie op stress en emoties.

meer lezen


Wintertenen en winterhanden

In medisch vakjargon spreekt men van perniones.

Klachten
  • Pijnlijke, roodgloeiende, jeukende, tintelende of branderige zwellingen op handen, voeten, hielen, onderbenen, soms op neus en oorlel.
  • Soms ontstaan blaren, zweertjes of wondjes die al of niet kunnen infecteren.
  • Perniones komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral zij die veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werken.
meer lezen


EHBO bij kinderen
Blaar
  • Blaren die niet hinderen, laat je best dicht. Zo kan de blaar niet infecteren en zal ze sneller helen. Een pleister erop zorgt voor bescherming.
  • Hinderlijke blaren doorprik je met een steriele naald en druk je met een steriel doekje uit. Ontsmet ze met een kleurloos product en dek af met een pleister.
Bloedneus
  • Laat je kind rechtop zitten, met het hoofd licht voorover gebogen. Houd de neusvleugels minstens 10 minuten dichtgeknepen. Stop nooit watten in de neus, hierdoor kan het bloed immers naar de keel vloeien. Na een tijdje kan het kind de neus zachtjes snuiten, om eventuele bloedklonters te verwijderen.
meer lezen