Luizen

Hoofdluizen is bij kinderen elk schooljaar een steeds weerkerende plaag. Ze zuigen bloed en hierbij komen speeksel en uitwerpselen vrij. Deze veroorzaken een allergische reactie die enorme jeuk geeft.

Luizen zijn moeilijk te dedecteren met een luizenkam, neten kan je wel goed zien. Een luizenvrouwtje legt tot 6 eitjes per dag, neten, die doorzichtig van kleur zijn. Na 10 dagen komt de neet uit en verandert ze in een volwassen luis. Een lege neet lijkt op een gelige huidschilfer, die op de hoofdhuid vastkleeft. Luizen vindt u meestal achter op het hoofd en achter de oren, waar ze de nodige warmte, vochtigheid en voedsel vinden.

Luizen bestrijd je het beste met ofwel permethrine of met malathion. Een combinatie van deze twee produkten gebruik je best niet de eerste keer, dit om resistentie te vermijden.

  • Permethrine bestaat als shampoo of cremespoeling en wordt na 20 minuten inwerken uitgespoeld.
  • Malathion is een lotion die op de droge haren wordt ingewreven en aan de lucht gedroogd. Na 12 uur was je de lotion weg.

Elk anti-luizenmiddel moet tweemaal toegepast worden met een tussenpauze van 1 week. Ook zwemmen is gedurende de behandeling uit den boze, omdat chloor de werking van malathion teniet doet.

Dagelijks kammen geeft zicht op het verdwijnen van de luizen.

  • Kam steeds op natte haren, lok per lok.
  • Om de neten sneller te laten loskomen, maak een luizenkam nat met azijnwater.
  • Kam steeds van achter naar voren, tegen de normale kamrichting in en vooral achter de oren en in de nek.
  • Kam voldoende lang en meerdere keren per dag gedurende 2 weken.
  • Om de neten gemakkelijk uit de kam te verwijderen, prik je de kam eerst door een gaasje.
  • Gekruld haar kamt makkelijker indien de haren eerst met conditioner zijn behandeld.

Stelt u luizen vast bij uw kind, controleer dan ook de rest van uw gezin om herbesmetting te vermijden. Was textiel, beddengoed en knuffels op 60 graden. Stukken die niet gewassen kunnen worden, steek je in een hermetisch afsluitbare plastiek zak gedurende 10 dagen. Stoffen rugleuningen in huis en auto behandel je best met een antiparasitair middel.

Naast chemische producten zijn er ook natuurlijke behandelingsmethoden: plantaardige oliŽn die de ademhalingsopeningen van de luizen verstoppen waardoor ze sterven door verstikking en uitdroging. Door de mechanische werking van het product kunnen de luizen geen resistentie ontwikkelen.