Rugklachten

Rugklachten komen bij 60 tot 90% van de bevolking voor. Dit alles heeft te maken met de bouw van de rug. De wervelkolom bekleedt een centrale plaats in ons bewegingsapparaat. Ze doet dienst ter ondersteuning van het volledige skelet, beschermt het ruggenmerg en zorgt voor aanhechting van de rompspieren. De wervelzuil bestaat uit 33 wervels, met tussen elke wervel een geleiachtige structuur, de tussenwervelschijf. Deze zorgt voor de beweegbaarheid van de wervelkolom en werkt tevens als schokdemper bij het bewegen. Binnen in de wervelkolom bevindt zich het wervelkanaal, dat helemaal gevuld is met ruggenmerg, waarin de zenuwbanen lopen die de hersenen verbinden met de rest van het lichaam via zenuwwortels die van daaruit vertrekken.

Verschillende rugklachten

  • Lumbago: De tussenwervelschijven zijn geleiachtige structuren, omgeven door vezelachtige ringen. Indien er een scheurtje ontstaat in deze vezelachtige ring, gaat bij flexie van de rug, de geleiachtige structuur naar buiten stulpen, welke dan op de gewrichtsbanden drukt, die in de buurt lopen. Dit geeft hevige en pijnlijke spierspasmen. Lumbago is herkenbaar aan volgende symptomen: klachten treden op bij buigen, tillen of zitten, terwijl stappen of stilstaan véél minder klachten geeft. Een acute lumbago kan, indien niet goed verzorgd, overgaan in chronische lage rugpijn. Behandeling bestaat uit: pijnstillers, spierontspanners, houdingscorrectie, kinesitherapie en vooral blijven bewegen!
  • Ischias: Ischias is een ontsteking van de grote zenuw, die over de heup heen, vanuit de lage rug naar de voet loopt. Ischias is herkenbaar door een stekende, brandende pijn die uitstraalt tot in het been. Door een verkeerde beweging, kan de tussenwervelschijf vervormd geraken en tegen de zenuw drukken. Eigenlijk is het een erger en verder stadium dan lumbago. Door langdurige druk op de zenuw kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Behandeling bestaat uit: langdurige bedrust (om de zwaartekracht uit te schakelen), tractie-oefeningen bij de kinesist alsook lichte oefeningen om de bloedcirculatie te bevorderen.
  • Hernia: De plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat, ligt dicht bij een tussenwervelschijf. Indien nu net op deze plaats, de tussenwervelschijf een uitstulping vertoont, dan wordt hierbij de zenuwwortel afgeklemd. Dit geeft pijn, evenwel véél minder hevig als ischias pijnen. De gevolgen zijn uitstralende rugpijn in combinatie met krachtvermindering en gevoelsverlies in het gebied van ons lichaam dat bezenuwd wordt door de geklemde zenuwwortel. De oorzaak kan liggen in een plotse en bruuske beweging met overbelasting van de rug, of in een ernstige slijtage van de tussenwervelschijf. Behandeling bestaat uit rust, houdingscorrectie, een rugbandage ter ondersteuning alsook manuele therapie.

Het zijn vooral de lage rugwervels die zwaar belast worden wanneer we iets op de verkeerde manier optillen.

Om de rug zoveel mogelijk te sparen, enkele tips:

  • Haast je langzaam bij het uit bed springen: rek arm- en beenspieren en maak hierbij de gewrichten losser
  • Bij gebruik van materialen zoals stofzuiger, bezem voor een aangepaste steellengte
  • Bij bureau werk, kies voor een stoel met verstelbare hoogte, regelbare rugleuning en goede ondersteuning van de onderrug
  • Bij optillen, gebruik je benen en niet je rug. Dus niet vooroverbuigen, maar door de knieën zakken
  • Slaaphouding: slaap in zijlig met één been gestrekt en het ander geplooid
  • Belast je rug niet dubbel: zoals bij het stapelen van dozen, dit te doen met een bolle rug en tegelijk een draaiende beweging uit te voeren
  • De rug leeft van beweging: zorg voor voldoende variatie in je activiteiten en bewegingen en vermijdt overbelasting